home

Vereniging Gemeenschappelijk Wonen

voor gemeenschappelijk wonen in al haar vormen

Tips in tijden van corona

Op onze website hebben we een pagina met tips en afspraken in tijden van corona voor woongemeenschappen gemaakt.

Lees ook de tips die Eurotopia in haar nieuwsbrief bij elkaar heeft gezet, Tips, ervaringen en meningen uti woongemeenschappen in diverse europese landen: Newsletter April 2020

04-04-2021


Er is een derde weg tussen koop en huur

In de Volkskrant van 10 april een lang interview WBVG bestuurder Bernard Smits, die daarin zegt dat er een derde weg tussen koop en huur, namelijk de collectieve woonvorm, woongemeenschappen.

Lees verder in de Volkskrant

10-04-2021


Gemeenschappelijk wonen in verkiezingsprogramma's

Gemeenschappelijk wonen wordt door zeven partijen in hun verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer verkiezingen op 17 maart genoemd.

We zijn beniewd hoe gemeenschappelijk wonen in het regeerakkoord terugkomt.

30-04-2021


Brochures gemeenschappelijk wonen

Onze zuster-organisatie de LVGO heeft een aantal brochures voor gemeenschappelijk wonen uitgebracht.

01-05-2021


Veranderingen woongemeenschappen-beleid in Amsterdam

30 juni: Belangrijke bijeenkomst voor woongroepen

Er komen grote veranderingen in het woongroepen / woongemeenschappen-beleid in Amsterdam. Woongemeenschappen moeten op een lijst staan die de corporaties vóór augustus aan de gemeente moeten doorgeven. www.wooninfo.nl

30-06-2021


Cluster Cohousing Revisited

Els de Jong en Dorit Fromm hebben de afgelopen vier jaar onderzoek gedaan hoe het er in CW Hilversumse Meent (alias CW Wandelmeent) in Hilversum aan toegaat, 40 jaar na de start van deze iconische woongemeenschap. Beatrice Kesler deed indertijd een utigebreid onderzoek in de beginfase van de woongemeenschap (Centraal Wonen in Nederland).

De onderzoekers wilden weten wat er veranderd is en wat er hetzelfde is gebleven. Zowel in de dagelijkse praktijk als de idealen. Daarnaast waren zij geïnteresseerd wat de onderverdeling van clusters van woningen voor een woongemeenschap betekent.

Het eerste hoofdstuk beschrijft de geschiedenis van centraal wonen in Nederland vanaf 1969 tot de bouw van CW Hilversumse Meent in 1977, uitgebeider dan eerder is opgeschreven.

Op 1 juli is bij CW Hilversumse Meent de officiële uitreiking.

Het boek is voor € 22 te koop bij www.mijnbestseller.nl

01-07-2021


Kennis delen | Q&A Stel je vragen aan woningcorporaties

Woensdag 18 augustus 19.30 tot 20.30 uur

zie cooplink.nl

18-07-2021


Kennis delen | Q&A De wooncoöperatie, hoe zit dat fiscaal?

Woensdag 21 juli, 19.30 - 20.30 uur

Clemens Mol vertelt je in hoofdlijnen over huurtoeslag, vennootschapsbelasting en btw. Clemens weet alles van wooncoöperaties; hij is adviseur wooncoöperaties bij !Woon en is één van de founding fathers van Cooplink.

Jos van Bavel is partner en fiscalist bij VERDER Fiscaal Specialisten & Accountants. Hij houdt zich vooral bezig met niet-winstbeogende organisaties, zoals coöperatieve verenigingen.

Zie Cooplink.nl

21-07-2021