Vastgoedcoöperatie: verschil tussen versies

Uit Handreiking gemeenschappelijk wonen
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
 
Regel 11: Regel 11:
 
'''Opmerking'''<br />
 
'''Opmerking'''<br />
 
De [[Woonvereniging]], zoals er velen zijn in Nijmegen en omgeving, kan een vastgoedcoöperatie worden genoemd (en omgekeerd).
 
De [[Woonvereniging]], zoals er velen zijn in Nijmegen en omgeving, kan een vastgoedcoöperatie worden genoemd (en omgekeerd).
 +
 +
[[Categorie:Wooncoöperatie]]

Huidige versie van 2 apr 2021 om 09:13

(bron oorspronkelijke tekst: Cooplink)

Een vastgoedcoöperatie is een wooncoöperatievorm waarbij de woningen, het vastgoed, in eigendom is bij de wooncoöperatie. Dat betekent dat de leden-bewoners van de wooncoöperatie een lidmaatschapsrecht huren of kopen. Nederland kende slechts enkele vastgoedcoöperaties. Deze stammen uit het begin van de vorige eeuw. Voor de tweede wereldoorlog kwam de coöperatievorm op het gebied van de volkshuisvesting veel voor. Slechts enkele zijn tot op heden coöperatie gebleven; het overgrote deel is getransformeerd of opgegaan in gewone verenigingen of stichtingen, de latere woningcorporaties of toegelaten instellingen.

Veel initiatieven in de huidige tijd streven na om vastgoedcoöperatie te worden. Zij lopen daarbij aan tegen beperkingen vanuit de wet- en regelgeving, bijvoorbeeld door de verkoopregels voor woningcorporaties en een gebrek aan bereidwillige financiers.

Voorbeelden van vastgoedcoöperatie zijn:

Opmerking
De Woonvereniging, zoals er velen zijn in Nijmegen en omgeving, kan een vastgoedcoöperatie worden genoemd (en omgekeerd).