Ter inspiratie: verschil tussen versies

Uit Handreiking gemeenschappelijk wonen
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
Antwoorden die bewoners van verschillende woongemeenschappen gaven op vragen die de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen hen voorlegden is wellicht inspiratie voor je eigen woongemeenschap.
+
Antwoorden die bewoners van verschillende woongemeenschappen gaven op vragen die de [[Vereniging Gemeenschappelijk Wonen]] hen voorlegden is wellicht inspiratie voor je eigen woongemeenschap.
  
 
=Heeft jouw woongemeenschap een gezamenlijke woonvisie?=
 
=Heeft jouw woongemeenschap een gezamenlijke woonvisie?=
Regel 22: Regel 22:
 
* Eigen verantwoordelijkheid geven en nemen, groepsproces en individueel proces alle aandacht geven, humor.
 
* Eigen verantwoordelijkheid geven en nemen, groepsproces en individueel proces alle aandacht geven, humor.
  
=Wat doet jullie woongemeenschap om bewoners te stimuleren betrokken te blijven bij vergaderingen, activiteiten en/of collectieve taken?=
+
=Zijn er collectieve taken waarvan wordt verwacht dat alle bewoners eraan bijdragen, en zo ja, (hoe) wordt de uitvoering geëvalueerd?=
 +
*
 +
 
 +
Je bent harte welkom om deze vragen ook te beantwoorden via de pagina [http://www.gemeenschappelijkwonen.nl/uitwisseling Uitwisseling]

Versie van 25 nov 2020 om 14:38

Antwoorden die bewoners van verschillende woongemeenschappen gaven op vragen die de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen hen voorlegden is wellicht inspiratie voor je eigen woongemeenschap.

Heeft jouw woongemeenschap een gezamenlijke woonvisie?

 • Visie is een groot woord. Wel richten we ons op praktische voordelen van samenwonen, aandacht voor elkaar, verantwoordelijkheid voor ons huis en het milieu.
 • Ja! www.ecovrede.nl - specifiek Tiny Houses Is in oprichting met eerdere ervaringen. Nu een vast omlijnd plan en een organisatie met alles wat nodig is om te realiseren.

Welke omgangsvormen worden er van elkaar verwacht?

 • Aandacht voor elkaar, bijvoorbeeld bij het gezamenlijke avondeten; privacy op je eigen kamer, elkaar helpen, voorkomen van (geluid)hinder.
 • Ieders mening telt; uitpraten als er wat aan de hand is; verder een klein aantal huisregels.
 • Eerlijkheid, Natuur en natuurlijk leven, in de natuur met de natuur, afhankelijkheid van geld actief verminderen, eigen verantwoordelijkheid.

Hoe selecteren jullie nieuwe bewoners en toetsen jullie of iemand gemotiveerd is om actief bij te dragen aan de woongemeenschap?

 • Bij "sollicitatie" naar een kamer, moet je een motivatie schrijven waarom je in onze woongroep wilt wonen. Lijkt iemand geschikt, dan wordt deze uitgenodigd voor een gesprek, eventueel daarna nog een keer.
 • Wij zetten een advertentie in een woongroepenplatform.
 • Zoals in iedere samenwoonsituatie: het respecteren van elkaars grenzen en waar mogelijk elkaar bijstaan.
 • Intakegesprek en samenwerken aan verschillende projecten.

Wat doet jullie woongemeenschap om bewoners te stimuleren betrokken te blijven bij vergaderingen, activiteiten en/of collectieve taken?

 • Regelmatig (1x per maand) houden we een korte huisvergadering, daar is iedereen aanwezig (dat kan vrij eenvoudig omdat we maar met 5 bewoners zijn). daar en tijdens het avondeten probeer je elkaar te stimuleren.
 • Wij hebben twee woongroepen van 5 personen. De twee woongroepen eten 2x jaarlijks met elkaar, voor de gezelligheid en ook om zaken door te nemen. In mijn gedeelte eten we regelmatig met elkaar en treffen sowieso elkaar elke dag in de keuken/gezamenlijke huiskamer.
 • Een aantal regels rond schoonmaken is vastgelegd in het huishoudelijk reglement.
 • Eigen verantwoordelijkheid geven en nemen, groepsproces en individueel proces alle aandacht geven, humor.

Zijn er collectieve taken waarvan wordt verwacht dat alle bewoners eraan bijdragen, en zo ja, (hoe) wordt de uitvoering geëvalueerd?

Je bent harte welkom om deze vragen ook te beantwoorden via de pagina Uitwisseling