VrijCoop: verschil tussen versies

Uit Handreiking gemeenschappelijk wonen
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'VrijCoop is een vereniging van wooncoöperaties dat zich inzet voor betaalbare woonruimte voor iedereen. De initiatieven die zich bij VrijCoop aansluiten staan cent...')
(geen verschil)

Versie van 2 apr 2021 om 09:19

VrijCoop is een vereniging van wooncoöperaties dat zich inzet voor betaalbare woonruimte voor iedereen. De initiatieven die zich bij VrijCoop aansluiten staan centraal. De organisatie zorgt ervoor dat vastgoed vrijgekocht wordt van de markt: door verkoop onmogelijk te maken zorgen de initiatieven en VrijCoop gezamenlijk voor woonruimte die op de lange termijn betaalbaar blijft. Door kennisuitwisseling en onderlinge initiatieven steunen de leden elkaar. VrijCoop wil op die manier initiatieven die in zelforganisatie dezelfde doelen nastreven ondersteunen.

Een wooncoöperatie / woongemeenschap welke de woningen en andere gebouwen in gezamenlijk eigendom bouwt uiteindelijk vermogen op. Dit vermogen is in de eerste 15 jaar nodig voor de financiering, herfinanciering en groot onderhoud. Op lange termijn draagt het opgebouwde kapitaal bij aan een duurzame instandhouding van de coöperatie. Het geeft veel meer financiële stabiliteit en zekerheid voor de leden. En met het kapitaal kunnen andere initiatieven geholpen worden. Mits je dat bij de start al goed regelt natuurlijk. Het kapitaal in de woongemeenschap / wooncoöperatie kan door de juiste statuten en contracten geen speelbal worden van speculatie.

Bronnen